måndag 27 april 2009

BUUUUUUUHHHHHHHHH!

I en lågkonjuktur är det inte förlusten av kapital som är den stora sorgen, det är alla drömmar, visioner och idéer som inte blir genomförda som är den stora förlusten.

För lågkonjunktur föder rädsla och rädsla hämmar allt kreativt tänkande.

Nu befinner sig världen både i en lågkonjunktur och i nån slags medial upptrappningsfas inför en pandemi av Svininfluensa.

Samtidigt befinner sig världen i ett ekologiskt tillstånd där nya, friska vågade idéer verkar vara den enda utvägen.

Vi riskerar med andra ord att mentalt frysa inne just nu?

Rent historiskt så har alltid dom riktigt stora uppfinningarna och idéerna fötts ur riktigt svåra kriser. I början av nittonhundratalet med spanska sjukan, världskrig och en begynnande depressesion (med andra ord, ganska mycket som det är nu) fick några idéer och visioner fysisk form;

1903. Bröderna Wright gör sin första flygtur.

1912. Balkankrigen 1912-1913, som föregick 1:a världskriget.

1912. Edison uppfinner glödlampan.

1914. Första Världskriget bryter ut.

1918. Spanska sjukan slår till.

1921. Albert Einstein får Nobelpriset för sin relativitetsteori.

1927. Den första telefonförbindelsen över Atlanten invigs.

1928. Den brittiske bakteriologen Alexander Fleming upptäcker Penecillin. Av en slump.

1929. Världsekonomin Kraschar.

1932. Werner Heisenberg får Nobelpriset för Kvantmekaniken.

Det är inga små upptäckter som kommer till skott under den här tiden. Det är upptäckter sm vi fortfarande baserar vår existens, kommunikation och levnadsmönster utifrån.

Så vad händer just nu, i denna tid, inom forskning och teknik?

Mängder. Och på en nivå som många av oss har svårt att förstå, men det kommer även ting in i i vår värld som är greppbara, om än omtumlande.

Vi står inför en ny era med möjligheter som är svindlande. Det enda som står i vägen för oss är rädslan inför nuets svårigheter. De som står kvar i rädsla och avvaktar, riskerar också att missa tåget.

Här är lite grejer jag gillar just nu. Inte för dess möjligheter lika mycket som tanken på hur dom tänkte när dom kom på det här.

Det är förresten ett alldeles utmärkt sätt att tänka kreativt. Att tänka bakåt kring ett ting eller en företeelse. Vad var det som triggade tanken? Varför ser det ut just sådär?







Inga kommentarer: